ΖΑΚΡΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ TV


     XORHGOS  TV TABERNA  NAPOLEON ZAKROS 

      SHTEIAS  THL 28430 93152-6974314083

XORHGOS  TV TABERNA  NAPOLEON ZAKROS 

      SHTEIAS  THL 28430 93152-6974314083

ΤΟ ΧΩΡΙΟ

Ακολουθώντας το δρόμο προς την Κάτω Ζάκρο, θα περάσετε μέσα από την πλατεία του χωριού Ζάκρος.
Είναι ένα όμορφο, καταπράσινο χωριό που αξίζει να το επισκεφτείτε και να περιηγηθείτε στα γραφικά σοκάκια και γειτονιές , που κρατούν αναλλοίωτο ακόμα το χωριάτικο στοιχείο της ήρεμης ζωής του χωριού.
Αξίζει να κάνετε μια στάση στην πλατεία του χωριού και να απολαύσετε το καφεδάκι ή τη ρακί στα  καφενεδάκια που περιτριγυρίζουν την πλατεία ή να δοκιμάσετε τα τοπικά αναψυκτικά  Ζάκρου .


Επίσης στην πλατεία του χωριού ,βρίσκεται η αγορά που απαρτίζεται από τρία  εξοπλισμένα  παντοπωλεία  όπου μπορείτε να αγοράσετε το φρέσκο χωριάτικο ή προζυμένιο ψωμί, το μέλι, φρέσκα αυγά, το Ελαιόλαδο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζάκρου,


 τα φρέσκα οπωροκηπευτικά που καλλιεργούνται στα περιβόλια των Ζακριτών και οτιδήποτε άλλο είναι απαραίτητο για τις διακοπές σας. Στο μαγαζάκι του νεοσύστατου Συνεταιρισμού Γυναικών «Μελίων» που βρίσκεται στην πλατεία θα βρείτε όλα τα τοπικά μας γλυκίσματα  όπως καλιτσόυνια,ξεροτήγανα , ανεβατούς λουκουμάδες και πολλά άλλα που φτιάχνονται από τις νοικοκυρές του χωριού.

Λίγα μέτρα πιο κάτω προς το δρόμο της Κάτω Ζάκρο υπάρχει το εστιατόριο ΝΑΠΟΛΕΩΝ με παραδοσιακή κουζίνα και ντόπια φαγητά μαγειρεμένα στο ελαιόλαδο και με φρέσκα λαχανικά και ντόπια κρέατα 

.Ταβερνα, ψησταρια και πιτσαρια, ολα σ ενα! Εξαιρετικη... - See more at: http://www.topadvisor.gr/portal/resurants/viewrestaurant?restaurantID=7629#sthash.zWHBwk5F.dpuf

Καθώς στη διαδρομή σας θα συναντήσετε και ένα πρατήριο καυσίμων για ανεφοδιασμό αν σας χρειαστεί.
Αν όμως η βόλτα μέσα στο χωρίο δεν σας ήταν αρκετή, καλό θα ήταν να περπατήσετε και να γνωρίσετε και τα υπόλοιπα όμορφα μέρη της Ζάκρου.

Ένα από τα γραφικότερα χωριά της Κρήτης, η Ζάκρος, βρίσκεται 18,5 χλμ μακριά από το Παλαίκαστρο. Έχει πληθυσμό 1050 κατοίκους, που κύρια απασχόλησή τους είναι η γεωργία και ειδικότερα η παραγωγή ελαιολάδου.
Στην απογραφή των Ενετών του 1583 δεν αναφέρεται, αλλά είναι βεβαιωμένο πως υπήρχε γιατί αναφέρεται σε χάρτες της περιοχής σαν Xacro. Φαίνεται πως είχε καταστραφεί και εγκαταλειφθεί μετά τις Τουρκικές επιδρομές του 1471 και 1538. Δεν αναφέρεται ούτε στην Τουρκική του 1671 παρά μόνο του 1880.
Η ετυμολογία του ονόματος είναι άγνωστη, αλλά οπωσδήποτε είναι όνομα προελληνικό, Δεν φαίνεται ότι μπορεί να στηριχθεί η θεωρία που υποστήριζαν μερικοί ότι το τοπωνύμιο έχει σχέση με τους Ζακκαρού, λαού που επιτέθηκε στην Αίγυπτο τον 130 π,Χ. αι. Ο Αγγελάκης (Σητειακά σελ. 69, Τόμος Α') πιστεύει πως είναι συνένωση του Αιολικού Ζα αντί Διά και άκρος = Δίακρος δηλ. Εσχατιά.
Αρχαία ερείπια εντοπίστηκαν και στις τοποθεσίες Ξεροκαμπουλίνα, Αμπέλες, Χοιρόμανδρες, Ανθρωπολίθοι, Κούκου Κεφάλι, Βίγλες, Σκουλάτσα, Ταβέρνες, Σκάφη Βακλιάς και Πεζούλες Κεφάλας. Σημαντικό επίσης είναι και το μινωικό ιερό κορυφής στον Τραόσταλο.
Στον δρόμο για την Κάτω Ζάκρο μόλις βγαίνουμε από το χωριό συναντούμε τα ερείπια μιας Μινωικής έπαυλης που ανάσκαψε ο καθηγητής Ν. Πλάτων, Σ' αυτήν βρέθηκαν κτιστός ληνός με δύο δοχεία και συλλεκτήρα γλεύκους. Επίσης βρέθηκαν κομμάτια από τοιχογραφίες με φυτικά ποικιλόχρωμα θεάματα. Η έπαυλη χρονολογείται στην υστερομινωική εποχή. Σπουδαίο εύρημα επίσης είναι ένας πίθος με σημεία γραμμικής Α.
Στην Κάτω Ζάκρος, ένα μικρό παραθαλάσσιο οικισμό, βρίσκεται το τέταρτο μεγαλύτερο Μινωικό Παλάτι της Κρήτης, το οποίο έφερε στο φως το 1961 ο μεγάλος Έλληνας αρχαιολόγος Ν. Πλάτων. Βρίσκεται 7,5 χλμ από τη Ζάκρο, στον ομώνυμο κόλπο.
Σε μικρή απόσταση από το χωριό της Ζάκρου ξεκινά ένα από τα ομορφότερα φαράγγια της Κρήτης, το Φαράγγι των Νεκρών, όπως ονομάζεται, το οποίο καταλήγει στην Κάτω Ζάκρο. Το φάραγγι είναι απαράμιλλης ομορφιάς και στα πλάγια του υπάρχουν τεράστιες σπηλιές. Σ' αυτές τις σπηλιές έχουν ανακαλυφθεί τάφοι από τη Μινωική περίοδο και ευρήματα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, τα οποία φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείo της Σητείας. Γι' αυτό το λόγο έχει πάρει το όνομα "Φαράγγι των Νεκρών" και οι σπηλιές, "Σπήλαια των Νεκρών".
Όλη η περιοχή διακρίνεται για την πλούσια βλάστησή της που οφείλεται στις ονομαστές πηγές του χωριού από τις οποίες οι πιο σπουδαίες βρίσκονται σε θέση «Μέσα Μύλος», «Βίγλου», «Ανεβάλουσα» και «Παλαίμυλος».
Σήμερα στην Κάτω Ζάκρο κατοικούν ελάχιστοι άνθρωποι, οι οποίοι ασχολούνται με τη γεωργία και το ψάρεμα. Στην παραλία υπάρχουν μερικές ταβέρνες και καφετέριες για τους επισκέπτες.
     XORHGOS  TV TABERNA  NAPOLEON                                            ZAKROS 

      SHTEIAS  THL 28430 93152-

6974314083
ΣΧΟΛΙΑ ΠΕΛΑΤΩΝ
  Πολύ νόστιμα και τα θαλασσινά! Μάλιστα έχει ψαρι φρέσκο δικό του αλλιώς δε σου δίνει. Πολύ καλές τιμές στα θαλασσινά. - See more at: http://www.topadvisor.gr/portal/restaurants/viewrestaurant?restaurantID=7629#sthash.zWHBwk5F.dpuf

ΠΗΓΗ  «ΜΕΣΑ ΜΥΛΟΥ»
Φυσική πηγή νερού μέσα απ’τα βουνά με εξαιρετικής ποιότητας πόσιμο νερο,βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του χωριού αρδεύει και υδρεύει με φυσική ροή την περιοχή.
Η μεγαλύτερη ποσότητα νερού αντλείται από την πηγή του Μέσα Μύλου, είναι πηγή επαφής καρστ και σχιστόλιθου ή πηγή υπερπλήρωσης. Η ωριαία παροχή  της είναι 500 έως 700 κυβικά μέτρα σε ετήσια βάση.Υπάρχει επίδραση των 
βροχοπτώσεων στην ποσότητα νερού αλλά ακόμη και σε χρονιές ανομβρίας διατηρεί υψηλή παροχή. Η ποσιμότητα του νερού είναι 1ης τάξεως όπως απεδείχθη με εργαστηριακούς ελέγχους .Από αυτή την πηγή έγινε υδροληψία στις αρχές της δεκαετίας του 50 και κατασκευάστηκε το πρώτο δίκτυο ύδρευσης του χωριού και έπειτα το 1987 αντικαταστάθηκε και προεκτάθηκε και στα υπόλοιπα χωριά Κλεισίδι, Αδραβάστους, Κελλάρια και Αζωκέραμο. Καθώς επίσης από την ίδια πηγή καλύπτεται και ένα ποσοστό καλλιεργούμενης επιφάνειας.
Επίσης, από τις πηγές ξεκινά η πολύ όμορφη, καταπληκτική  ρεματιά με τα αιωνόβια Πλατάνια που φτάνει μέχρι το Φαράγγι των Νεκρών. Στην περιοχή των πηγών μπορείτε να δείτε αναστηλωμένα παλαιά παραδοσιακά σπίτια , ένα νερόμυλο καθώς και το ξωκλήσι του Αφέντη Χριστού μιας και είναι από τα παλαιότερα της περιοχής μας .
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ‘’ ΖΑΚΡΟΣ ΣΗΤΕΙΑΣ ‘’ ( 0.3 )


Το λάδι στο πέρασμα των αιώνων χρησιμοποιήθηκε καθημερινά ως βασική λιπαρή ουσία απαραίτητη για τη θρεπτική αξία του στον ανθρώπινο οργανισμό.
Στις παραδοσιακές συνταγές χρησιμοποιείται ποικιλοτρόπως το ελαιόλαδο, που προσθέτει δόση πολυτέλειας και αγνής γεύσης σε κάθε έδεσμα.
Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο οξύτητας από 0,3 έως 0,7% καταπολεμά τη κακή χοληστερόλη και περιέχει θρεπτικά συστατικά: Βιταμίνη Ε Προβιταμίνη Α (καροτίνη) Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και διαφέρει απο τα άλλα ελαιόλαδα στην οξύτητα η οποία καθορίζει τη ποιοτική κατάταξη τη διαβάθμιση και τη τιμή της αγοράς του.
Μόνο το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο λαμβάνεται απο τους καρπούς της ελιάς με αποκλειστικά μηχανικές μεθόδους και πάντα κάτω απο συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών
Το ελαιόλαδο «ΖΑΚΡΟΣ» είναι ιδανικό για ωμές και βραστές σαλάτες, ψάρια και κρέατα, πάνω σε ψωμί ή παξιμάδι , στη ζαχαροπλαστική……
Προστατεύει από καρδιακές παθήσεις, παρατείνει τη ζωή και τη νεανικότητα και συνιστάται από ειδικούς επιστήμονες και διαιτολόγους.

Oι δρόμοι του λαδιού χαράχτηκαν από του Μινωίτες, πέρασαν από την Ελλάδα, για να καταλήξουν στα παράλια της Μεσογείου και να μεταδώσουν την αξία της ελιάς.


ΣΧΟΛΙΑ ΠΕΛΑΤΩΝ ΝΑΠΟΛΕΩΝ παραγγελία: χταπόδι ψητό, γαρίδες βραστές φρέσκιες, γαύρο, σαρδέλες, καλαμάρι φρέσκο,παντζαρια. Αν και είμαι παράξενη ειδικά με τα ψαρικά τα προτείνω ΟΛΑ! - See more at: http://www.topadvisor.gr/portal/restaurants/viewrestaurant?restaurantID=7629#sthash.zWHBwk5F.dpuf



     XORHGOS  TV TABERNA  NAPOLEON ZAKROS 

      SHTEIAS  THL 28430 93152-

Το ελαιόλαδο ήταν ανέκαθεν βασικό στοιχείο της καθημερινής διατροφής. « Ο της ελαίας καρπός μέγιστον αγαθόν» έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι.
Στα συμπόσια προσέφεραν στους συνδαιτημόνες ως πολύτιμα δώρα αρωματισμένα λάδια , για την περιποίηση του σώματος και τις θεραπευτικές ιδιότητες.



Σήμερα σε επιστημονικά συνέδρια , σε εκθέσεις και εκδηλώσεις, αναγνωρίζεται η αξία και η συμβολή του ελαιόλαδου στην καλή υγεία με τεκμηριωμένες απόψεις.
Φυσικά αντιοξειδωτικά: Εκτός των λιπαρών ουσιών, το ελαιόλαδο περιέχει μικρές ποσότητες άλλων στοιχείων, στα οποία και οφείλονται οι ευεργετικές του ιδιότητες. Αυτά τα στοιχεία είναι βιταμίνες και προβιταμίνες (Α και Ε), μέταλλα, όπως το σελήνιο, και μια ολόκληρη, ετερογενής τάξη (πολυ)-φαινολικών, κυρίως, ουσιών, που ονομάζονται αντιοξειδωτικά.
 Όπως, εξάλλου, υποδηλώνει και το όνομα τους, οι αντιοξειδωτικές αυτές ουσίες προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες, το ενεργό οξυγόνο και τις ελεύθερες ρίζες.

 Οι τελευταίες είναι ουσίες που έχουν ενοχοποιηθεί για τη βλάβη των πυρηνικών οξέων και πρωτεϊνών, και θεωρούνται ως οι πρωταρχικοί βλαπτικοί παράγοντες διαφόρων χρόνιων νόσων, όπως ο καρκίνος. Η παρούσα ανασκόπηση συζητεί το ρόλο αυτών των μικροστοιχείων του ελαιολάδου, ως προστατευτικών παραγόντων έναντι χρόνιων νοσολογικών καταστάσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στον καρκίνο. 

Ελαιόλαδο και πεπτικό σύστημα: Το ελαιόλαδο είναι η περισσότερο ανεκτή λιπαρή ουσία για το στομάχι του ανθρώπου, σε σύγκριση πάντα με τις άλλες λιπαρές ουσίες. Παρουσιάζει τον καλύτερο δείκτη πεπτικότητας και απορροφητικότητας από τα εντερικά τοιχώματα. Έτσι βοηθάει στη μείωση των γαστρικών υγρών, εξομαλύνοντας το αίσθημα της δυσπεψίας. Επιπλέον δημιουργεί το αίσθημα του κορεσμού και ευνοεί την πέψη των θρεπτικών συστατικών της τροφής.


Η παροχή του σε ελκοπαθείς, οι οποίοι σιτίστηκαν με τροφές που παρασκευάσθηκαν αποκλειστικώς με ελαιόλαδο, είχε ως αποτέλεσμα να περιορισθεί η έκταση του έλκους, ιδιαίτερα του δωδεκαδάκτυλου (πολλά έως και επουλώθηκαν), ενώ περιορίσθηκαν σημαντικά οι πόνοι.
Κλινικές έρευνες απέδειξαν ότι το ελαιόλαδο έχει μεγάλη απορροφητικότητα από το βλεννογόνο του εντέρου με αποτέλεσμα να καταπραΰνει πολλά εντερικά σύνδρομα και να υποβοηθεί στη σωστή λειτουργία του παχέος εντέρου, ενώ παράλληλα μειώνει αισθητά ή και εξαλείφει τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας. Μία ή δύο κουταλιές ωμό ελαιόλαδο νωρίς το πρωί είναι ιδανικό για άτομα που πάσχουν από χρόνια δυσκοιλιότητα, ή όταν αυτή εμφανίζεται περιστασιακά σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης, νηστείας και δίαιτας με μεγάλο ποσοστό λήψεως πρωτεϊνών.






      XORHGOS  TV TABERNA  NAPOLEON ZAKROS 

      SHTEIAS  THL 28430 93152-6974314083
Πολύ νόστιμα και τα θαλασσινά! Μάλιστα έχει ψαρι φρέσκο. - See more at: http://www.topadvisor.gr/portal/restaurants/viewrestaurant?restaurantID=7629#sthash.zWHBwk5F.dpuf
ΣΧΟΛΙΑ ΠΕΛΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΟΡΗΓΟ ΤΟΥ ΚΑΝΑΛΙΟΥ
Ταβερνα, ψησταρια και πιτσαρια, ολα σ ενα! Εξαιρετικη πιτσα, πραγματικη εκπληξη! Πολυ καλα κρεατα στα καρβουνα και ωραια πιατα Κρητικης κουζινας. Σουπερ ξυγαλο, πολυ καλα ντολμαδακια και ανθοι και τραγανα πιτακια.  μην παραλειψετε τις πιτσες! Προτεινεται ! - See more at: http://www.topadvisor.gr/portal/restaurants/viewrestaurant?restaurantID=7629#sthash.zWHBwk5F.dpuf





Ελαιόλαδο και χολή: Το 1932, ο Μ. Chinary δημοσίευσε την πληροφορία ότι πρώτος ο γιατρός Touarte το 1887 συνέστησε επισήμως το ελαιόλαδο ως θεραπευτικό κατά της χολολιθίασης αλλά και των ηπατικών κολικών. Κατά τον Chinary το ελαιόλαδο δεν είναι ικανό να εξαφανίσει ή να διαλύσει τους λίθους, ενεργεί ωστόσο υποβοηθητικά στη διαδικασία έκκρισης της χολής. Γι' αυτό συνιστά στους ασθενείς που πάσχουν από χολή, δυσπεψία και στομαχικούς πόνους να λαμβάνουν για 10 ημέρες το μήνα 1-2 κουταλιές αγνού παρθένου ελαιόλαδου αρωματισμένου με μερικές σταγόνες λεμονιού κάθε πρωί.
Ελαιόλαδο και επιδερμίδα : Το ελαιόλαδο προστατεύει το ανθρώπινο δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία και τα εγκαύματα που αυτή μπορεί να του προκαλέσει.
Αυτή του η ιδιότητα οφείλεται στη δράση της βιταμίνης Ε και της προβιταμίνης Α καθώς και στις πολυακόρεστες λιπαρές ουσίες του. Επιπλέον προστατεύει και αναστέλλει την εξέλιξη ιδιαίτερα των παιδικών εκζεμάτων και ανακουφίζει από τα τσιμπήματα των εντόμων.

Το 1988 ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας, σύμφωνα με την οποία η χλωροφύλλη που ως ουσία συναντάται αποκλειστικά στο ελαιόλαδο προάγει το μεταβολισμό, διεγείρει την αύξηση των κυττάρων και συμβάλλει στην αιμοποίηση, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η διαδικασία επούλωσης των τραυμάτων.

Ελαιόλαδο και γηρατειά: Η γήρανση είναι μια προοδευτική διαδικασία, η οποία συνοδεύεται από σειρά βιολογικών αλλαγών που μοιραία οδηγούν στο θάνατο.
Έρευνες της περασμένης δεκαετίας σε άτομα προχωρημένης ηλικίας, απέδειξαν ότι εκείνα που κατανάλωναν ελαιόλαδο, προστατεύονταν από τις αλλοιώσεις που σημειώνονται στο κεντρικό νευρικό σύστημα και στον εγκέφαλο, με την πάροδο του χρόνου, χάρη στις αντιοξειδωτικές του ουσίες.


Ελαιόλαδο και καρκίνος: Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του δρ. Δ. Τριχόπουλου της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, οι γυναίκες που καταναλώνουν ελαιόλαδο περισσότερο από μια φορά ημερησίως έχουν 25% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του μαστού έναντι εκείνων που καταναλώνουν σπάνια λάδι ελιάς.
Για παράδειγμα, στην περιοχή της Μεσογείου, όπου σημειώνεται μεγάλη κατανάλωση ελαιόλαδου, υπάρχουν χαμηλές συχνότητες αρκετών μορφών καρκίνου, όπως του μαστού, των ωοθηκών και του ενδομητρίου.
Ελαιόλαδο - χοληστερίνη και καρδιακές παθήσεις: Κατά τη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας είδαν το φως της δημοσιότητας δεκάδες επιδημιολογικές μελέτες (Seven Countries Study), οι οποίες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ελαιόλαδο προστατεύει από τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
     XORHGOS  TV TABERNA  NAPOLEON ZAKROS 

      SHTEIAS  THL 28430 93152-
Το μοντέλο διατροφής των κατοίκων της Μεσογείου και ιδιαίτερα των Κρητικών περιλαμβάνει άφθονους υδατάνθρακες, αυξημένες ποσότητες φρούτων και λαχανικών, μικρές ή μέτριες ποσότητες κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, αρκετά όσπρια, μέτριες ποσότητες ψαριών και πολύ φυτικό λάδι, το οποίο κατά αποκλειστικότητα είναι ελαιόλαδο. Κάποιοι ερευνητές πρόσθεσαν και το κόκκινο κρασί, ενώ δεν ήταν λίγοι κι εκείνοι που υποστήριξαν ότι σημαντικό ρόλο παίζει το ίδιο το περιβάλλον της Μεσογείου καθώς και οι πολιτισμικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις που χαρακτηρίζουν τους λαούς της.
Όλα τα δεδομένα συνέκλιναν πάντως στο γεγονός ότι το γενεσιουργό αίτιο των καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι όχι τόσο η συνολική ποσότητα των λιπαρών ουσιών που λαμβάνει ένα άτομο μέσω της διατροφής του, όσο η επιλογή αυτών. Κατά συνέπεια, η σωστή αναλογία κεκορεσμένων λιπαρών οξέων και μονό- ακόρεστων είναι αυτή που προφυλάσσει από τα καρδιακά νοσήματα.
Σε αυτήν ακριβώς τη διαπίστωση κατέληξαν οι μελέτες και οι έρευνες που άρχισαν να επανεξετάζουν τις υγιεινές ιδιότητες των μονοακόρεστων λιπιδίων γενικά και ειδικότερα του ελαιόλαδου.

Η αναζωπύρωση του επιστημονικού ενδιαφέροντος για το ελαιόλαδο πυροδοτήθηκε από τη συνειδητοποίηση ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις της «καλής» χοληστερίνης στο αίμα (HDL) είναι το ίδιο σημαντικές για μια καλή καρδιαγγειακή υγεία με τις χαμηλές της «κακής» χοληστερίνης (HDL,).
Το ελαιόλαδο, το οποίο ουσιαστικά είναι ένα από τα σημαντικότερα μονοακόρεστα λίπη, αυξάνει την «καλή» χοληστερίνη και μειώνει την «κακή», κτίζοντας ένα πολύ ισορροπημένο λιπιδικό σύστημα στο αίμα.


 Έτσι δρα απαγορευτικά στο σχηματισμό «πλακιδίων» λίπους στα αρτηριακά τοιχώματα, τα οποία εξελίσσονται τελικώς σε θρόμβους και επιφέρουν τα εμφράγματα της στεφανιαίας ή του μυοκαρδίου. Αυτό το πλεονέκτημα του ελαιόλαδου, σε συνδυασμό με την αυξημένη περιεκτικότητα του σε φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες και τα άλλα του σημαντικότατα ευεργετικά στοιχεία, που του χαρίζουν ισόρροπη χημική σύσταση, το κατατάσσουν πρώτο στη λίστα των τροφών που συμβάλλουν στη χαμηλή στάθμη της χοληστερίνης στο αίμα, παρέχοντας προστασία από τις καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως η στεφανιαία νόσος και το έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Την επίδραση των διαφορετικών λιπαρών ουσιών στον οργανισμό καθώς και το μεταβολισμό τους, ανά γεύμα, μελέτησε σε πρόσφατο πειραματισμό του ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Αντώνης Καφάτος. Στο πρώτο πείραμα συγκρίθηκαν οι λιπαιμικές αποκρίσεις σε άνδρες από τη Νότια και Βόρεια Ευρώπη, που κατανάλωσαν τροφές με διαφορετικές λιπαρές ουσίες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα από την Κρήτη είχαν τη μεγαλύτερη και καλύτερη ικανότητα χειρισμού των λιπαρών ουσιών μετά το γεύμα, λόγω της κατανάλωσης ελαιόλαδου, που δρα ανασταλτικά στο σχηματισμό θρόμβων, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος.


Ελαιόλαδο, παιδική ηλικία και ανάπτυξη εγκεφάλου - σκελετού: Η διατροφή είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για τα βρέφη και τα παιδιά. Μια λανθασμένη διατροφή στην παιδική ηλικία, με θρεπτικά συστατικά σε υπερβολικές ή σε πολύ μικρές ποσότητες, μπορεί τελικά να είναι υπεύθυνη για πολυάριθμες δυσάρεστες επιπτώσεις στη μετέπειτα ζωή.
Τα λιπίδια παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη βρεφική και παιδική διατροφή, τόσο από ποσοτική όσο και από ποιοτική άποψη.

Οι απαιτήσεις σε λιπίδια είναι μεγαλύτερες στην παιδική ηλικία από ό,τι στους ενήλικες. Σύμφωνα με έναν πρόχειρο υπολογισμό, το 50% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων για τα παιδιά που θηλάζουν γίνεται με τη μορφή λιπιδίων, με αναλογία κεκορεσμένων, μονοακόρεστων και πολυακόρεστων οξέων 4:3:1 και με μέσο όρο χοληστερίνης της τάξης των 150 mg. Επομένως, τα πολυακόρεστα αντιστοιχούν στο 8-10% αυτών των λιπιδίων.

     XORHGOS  TV TABERNA  NAPOLEON 

              THL 28430 93152-6974314083
 Από το ποσοστό αυτό, 5-8% ανήκει στη σειρά Ω3 (οι τιμές αυτές μπορούν να διαφοροποιηθούν κατά πολύ ανάλογα με τη διατροφή της μητέρας). Όταν απογαλακτίζεται, το βρέφος εξακολουθεί να χρειάζεται σχετικά μεγάλη ποσότητα λιπιδίων, η οποία βαθμιαία μειώνεται στο 30% του συνόλου των προσλαμβανόμενων θερμίδων στην πρώτη και στη μετέπειτα παιδική ηλικία, μέχρι να προσαρμοστεί στις σχετικές απαιτήσεις των ενηλίκων.
https://www.facebook.com/permalink.php?id=139570766143845&story_fbid=307926679308252

Οι ελαιουργικές εγκαταστάσεις
Σε πολλά σπίτια  της πόλης που περιστοίχιζε το ανάκτορο βρέθηκαν εγκαταστάσεις που σχετίζονταν με την ελαιοκομία. Συνήθως αποτελούνταν από ένα αβαθές μεγάλο πήλινο δοχείο στερεωμένο πάνω σε χαμηλή κτιστή εξέδρα, που ονομάζεται ληνός και το χρησιμοποιούσαν στην παραγωγή κρασιου, ω πατητήρι, αλλά και στην παραγωγή λαδιού ως ελαιοπιεστήριο, και από ένα άλλο δοχείο τοποθετημένο χαμηλότερα , το υποληνιο, στο οποίο συγκεντρωνόταν το υγρό της σύνθλιψης και λειτουργούσε ως ελαιοδιαχωριστήρας.
Η δυνατότητα να χρησιμοποιούνται οι εγκαταστάσεις αυτές και στις δυο παραγωγικές διαδικασίες εξηγείται από το γεγονός ότι οι δυο αυτές δραστηριότητες γίνονται σε διαφορετική εποχή του χρόνου: του κρασιού στο τέλος του καλοκαιριού και του λαδιού μέσα στο χειμώνα.
Οι αποθήκες του ανακτόρου της Ζάκρου βρέθηκαν γεμάτες με πιθάρια στα οποία αποθήκευαν το λάδι.
Σήμερα οι ελαιουργικές εγκαταστάσεις στη Ζάκρο δεν είναι επισκέψιμες, ενώ τα πιθάρια φυλάσσονται στα Αρχαιολογικα Μουσεία Ηρακλείου και Σητείας. Τα σημαντικότερα ευρήματα από το ανάκτορο Ζάκρου βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.
Το κύπελλο με τις ελιές
Ένα από τα πιο συνταρακτικά ευρήματα της ανασκαφής του ανακτόρου Ζάκρου έγινε το καλοκαίρι του 1963, όταν η ανασκαφή στο νότιο τμήμα της ανατολικής πτέρυγας προχωρούσε με ιδιαίτερες δυσκολίες, επειδή το τμήμα αυτό πλημμύριζε με πηγαίο νερό. Στο δωμάτιο χώρο με τον αριθμό LXX (70), που ήταν γεμάτο λασπόνερα, που αντλούνταν με κουβάδες, βρέθηκε ανάμεσα σε άλλα αγγεία και ένα μικρο άωτο κωνικό κύπελλο, ένα σχήμα ιδιαίτερα κοινό στη μινωικη Κρήτη. Το κύπελλο ήταν γεμάτο με παχιές μαύρες κρητικές ελιές, δηλαδή είχαν καταπληκτική διατήρηση. Το κύπελλο με ελιές έχει ερμηνευτεί ως τελετουργική προσφορά για τον εξευμενισμό των χθόνιων θεοτήτων. Η προσφορά αυτή έχει νόημα μόνον αν οι ελιές τρώγονταν. Δυστυχώς οι ελιές έχασαν τη λάμψη και τη σάρκα τους και συρρικνώθηκαν απελπιστικά, όταν απομακρύνθηκαν από το περιβάλλον στο οποίο βρέθηκαν, δηλαδή τα λασπόνερα του πηγαδιού της Ζάκρου.
Ο ελαιόκαρπος περιλαμβάνεται στο διαιτολόγιο των Μινωιτών από την προανακτορική, τουλάχιστον, εποχή. Οι πυρήνες ελιάς από τους τάφους της Λεβήνας και του Καμηλάρι, και σε μια πήλινη λάρνακα από την Αγία Τριάδα συνόδευσαν τους νεκρούς ως τροφή.

Σε άλλες δυο περιπτώσεις μικρές ποσότητες ελαιόκαρπου βρέθηκαν μέσα σε αγγεία: στην Κνωσό στο Ιερό της Πηγής δίπλα στον Ξενώνα του ανακτόρου και στις Αρχάνες. Υπάρχουν όμως και οι μαρτυρίες από τις επιγραφές της Πύλου που αναφέρουν δυο είδη ελαιοκάρπου, την po-pa (= βρώσιμη ελιά) και την ka-pa (= σκάφη, τσακιστή ελιά ή ελιά για σύνθλιψη).
Το κύπελλο με τις ελιές, μαζί με τα σημαντικά ευρήματα από τη Ζάκρο εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

      XORHGOS  TV TABERNA  NAPOLEON ZAKROS 

      SHTEIAS  THL 28430 93152-    6974314083