ΣΗΤΕΙΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

       ΜΕΓΑ ΧΟΡΗΓΟΣ- ΣΗΤΕΙΑ  LIFE TV      


  τα πάντα για τη κθαριότητα.
1
Σητεία,  T.K.  723 00
(Δ.  Σητείας, Ν.  Λασιθίου)
Τηλ. : 2843020206
Η Σητεία αποτελεί την πρωτεύουσα του ομώνυμου Δήμου και της Επαρχίας. Μια ωραία αμφιθεατρική πόλη με πληθυσμό σήμερα πάνω από 11.000 κατοίκους.
Δεσπόζει στον ομώνυμο κόλπο και αποτελεί ειρηνικό καταφύγιο για τους χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες που μ’ αυτήν αφετηρία ξεκινούν για να επισκεφτούν τα 45 χωριά της, να γευτούν την πατροπαράδοτη κρητική φιλοξενία και να διαπιστώσουν με θαυμασμό πως κάθε γωνιά της Σητειακής γης κρύβει στα σπλάχνα της κι από ένα αρχαιολογικό θησαυρό που πιστοποιεί την μεγάλη πολιτιστική παράδοση στον τόπο αυτό.
Το όνομα Σητεία είναι παλιό και προήλθε από την ονομασία της αρχαίας πόλεως Ήτιδος ή Ητείας που βρισκόταν στην Ανατολική Κρήτη σύμφωνα με τα λεγόμενα του Διογένη του Λαέρτιου που την θεωρεί πατρίδα του Μύσωνα ενός από τους 7 σοφούς. Σ’ αυτό συμφωνεί και ο λεξικογράφος του Ε ‘ αι. μ.Χ. Στέφανος Βυζάντιος Μπορεί όμως το όνομα να είναι προελληνικό και να πρόκειται για την SE-TO-I-JA των πινακίδων της γραμμικής γραφής. Ο μελετητής του Ερωτόκριτου Γιάνναρης πιστεύει πως το τελικό Σητεία προήλθε από την γενική της Ήτείας ή από το εις Ητείαν.
Ο γλωσσολόγος Γ. Χατζηδάκις βασισμένος σε επιγραφή που περιέχει ψήφισμα των Πραισίων και αναφέρει κατοίκους «Σηταήτας», πιστεύει ότι από το όνομα της πόλεως αυτών που θα ήταν Σήταια ή Σηταία προήλθε και το όνομα της Σητείας όπου σύμφωνα με φωνητικό νόμο το ΣΗΤΑΙΑ έγινε ΣΗΤΕΙΑ και το Σ επειδή αντιπροσώπευε συριστικό φθόγγο εγράφετο, αλλά στο Ελληνικό αλφάβητο δεν επροφέρετο και έτσι ακουγόταν ΗΤΕΙΑ.
Άλλοι επιστήμονες πιστεύουν πως πρόκειται για δυο διαφορετικές πόλεις. Αλλά κι αν ακόμη το όνομα της Σητείας προέρχεται από την αρχαία Σητεία ή Σήταια είναι βέβαιο ότι η νεώτερη πόλη δεν είναι κτισμένη στη θέση της αρχαίας.
Παρά τις διάφορες απόψεις των ιστορικών και μελετητών, η ανασκαφική έρευνα έχει τον πρώτο λόγο για να πιστοποιήσει ή να απορρίψει μια τέτοια υπόθεση.
Πάντως δεν έχουμε επαρκή στοιχεία για να στηρίξουμε μια τέτοια άποψη πως δηλαδή η νεώτερη πόλη κτίστηκε στα θεμέλια αρχαίας. Μεμονωμένες αποκαλύψεις, όπως ένας μικρός αριθμός σαρκοφάγων των Μινωϊκών χρόνων, πολλές έξω από τη σημερινή πόλη (Παπούρες, Ξεροκαμάρες), η Μινωϊκή έπαυλη στην Κληματαριά, στον δρόμο για το Πισκοκέφαλο, οι ιχθυδεξαμενές των Ρωμαϊκών χρόνων στο Τελωνείο κοντά και αυτό ακόμη το σπουδαίο εύρημα του αποθέτη – προφανώς ενός ιερού- με τη θαυμάσια σειρά των υπομινωϊκών , δαιδαλικών και αρχαϊκών ειδωλίων , κατά κανένα τρόπο δεν μπορούν να πείσουν τον ερευνητή ότι στο χώρο της Σητείας υπήρξε συγκροτημένη πόλη και μάλιστα των Ελληνικών χρόνων με τα δημόσια και ιδιωτικά της κτίσματα. Όσο κι αν ο χώρος καταστράφηκε ή και ακόμα κατασκάφτηκε από λεηλασίες, φυσικές αιτίες ή και την ανοικοδόμηση δεν είναι δυνατόν να χαθεί ολοκληρωτικά το αρχιτεκτονικό της σύνολο.
Η συστηματική παρακολούθηση άλλωστε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία των θεμελίων των νεοαναγειρομένων οικιών και μάλιστα σε εποχή οικοδομικού οργασμού και σε όλα τα σημεία της πόλης, δεν απέδωσε τίποτα ούτε και όστρακα ακόμα. Για τα μεμονωμένα ευρήματα μπορούμε να πούμε πως δεν αποκλείεται η άποψη ο χώρος της σημερινής Σητείας να χρησιμοποιήθηκε κατά καιρούς για μεμονωμένες κατοικήσεις ή για εγκατάσταση κατασκευών για την αλιεία ή για κάποιο υπαίθριο ιερό.
Φυσικά τα πιο πάνω εδραιώνονται ακόμη περισσότερο όταν η κύρια πόλη βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τις εγκαταστάσεις αυτές. Την πιο πάνω άποψη – ότι δηλαδή η αρχαία Ητεία βρίσκεται έξω από τον χώρο της σημερινής Σητείας, αλλά πολύ κοντά σ’ αυτόν υποστήριξε πρώτος ο Άγγλος αρχαιολόγος R.C. Bosanquet, συστηματικός ερευνητής της Ανατολικής Κρήτης στις αρχές του αιώνα μας.
Ο Bosanquet πιστεύει πως την αρχαία Ητεία πρέπει να την αναζητήσουμε στον γειτονικό λόφο του Πετρά που και σήμερα υπάρχει μικρός συνοικισμός και απέχει μόλις 1 χλμ. από την πόλη, στον δρόμο για το Παλαίκαστρο.

                ΜΕΓΑ ΧΟΡΗΓΟΣ  TV                     
Τα προϊόντα του MEGA XORHGOY GIA THN WEB TV
  - Καρότσια σφουγγαρίσματος & απορριμάτων
  - Απορρυπαντικά επαγγελματικής ποιότητος (συμπυκνωμένα για μικρότερη     
    κατανάλωση, υψηλή απόδοση και οικονομία πραγματική)
  - Χαρτικά οικιακά & επαγγελματικά 
  - Κοντάρια αλουμινίου πτυσσόμενα για καθαρισμό υαλοπινάκων- πάνελ 
    φωτοβολταϊκών κλπ
  - Εργαλεία καθαρισμού 
    όπως βάσεις χάρτου τοίχου και δαπέδου,  παρκετέζες, σφουγγαρίστρες, 
    καθαριστήρες τζαμιών κλπΣτον αγώνα ενάντια στη βρομιά ο πιο πολύτιμος σύμμαχος είναι η κατηγορία Είδη Υλικά Καθαρισμού  είναι εδώ για να σου προσφέρουν τα πιο οικονομικά είδη καθαριότητας, συμπυκνωμένα επαγγελματικά καθαριστικά και απορρυπαντικά, επαγγελματικές σκούπες, καρότσια, σφουγγαρίστρες, παρκετέζες, κουβάδες, χαρτικά, υαλοκαθαριστήρες. Τα πάντα όλα για τον καθαρισμό στη σητεια

όλα σε επίπεδο Ευρωπαϊκών προτύπων πιστοποιημένα με ISO 9001-2008 καθώς και προϊόντα HACCP. 
Παράλληλα και με εισαγωγές εμπλουτίζει τη γκάμα της στο τομέα των ειδών καθαρισμού και παρέχει:                  τα πάντα για τη καθαριότητα.
1
Σητεία,  T.K.  723 00
(Δ.  Σητείας, Ν.  Λασιθίου)
Τηλ. : 2843020206
Κατηγορία: Καθαρισμού Είδη και Υλικά




Σητεία. Η μουσικά υποβαθμισμένη και παραμελημένη γωνιά της Κρητικής γης. Ταυτόχρονα, όμως η περιοχή με τις πιο πλούσιες μελωδίες, τις περίφημες Σητειακές κοντυλιές. Βασικό μουσικό όργανο το βιολί με συνοδεία το μαντολίνο, την κιθάρα, το νταουλάκι και τελευταία το λαούτο. Από την εποχή του Μινωϊκού πολιτισμού στην περιοχή της Σητείας έχομε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως ήταν η Ζάκρος, το Παλαίκαστρο. Η κάθοδος των Δωριέων στην Κρήτη ανάγκασε τους αυτόχθονες Ετεόκρητες Μινωϊτες να αποσυρθούν στα ενδότερα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Σητείας ίδρυσαν ένα αστικό κέντρο, την Πραισσό. Στην αρχαιότητα ο Μύσων, ένας από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδος ήταν από τη Σητεία. Τη σκυτάλη στην πνευματική ανάπτυξη της περιοχής κατά την Ενετοκρατία, ανέλαβε ο Βιτσέντζος Κορνάρος. Αυτή η μικρή αναφορά στον παρελθοντικό πνευματικό πλούτο, δείχνει και την ψυχική ευαισθησία των Σητειακών για την Κρητική μουσική παράδοση.
Μεγάλες μουσικές μορφές της παραδοσιακής Κρητικής μουσικής γεννήθηκαν και δημιούργησαν στη Σητεία. Ο Ηλίας Οικονομάκης, γνωστός βιολάτορας από τη Σητεία, στο βιβλίο του « ο Αγώνας για την μουσική παράδοση της Ανατολικής Κρήτης », προσπαθεί να καταγράψει τους Σητειακούς λαϊκούς μουσικούς οργανοπαίκτες. Η ταξινόμηση έγινε από εμάς με βάση την ημερομηνία γέννησης. Τα στοιχεία που παραθέτει ο συγγραφέας ξεκινούν από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και φτάνουν μέχρι το 1962. Η μελέτη αυτών των μουσικών μπορεί να γίνει πιο εύκολη αν τους χωρίσομε σε δυο χρονικές περιόδους με βάση την επιρροή τους από τον Ευστράτιο Καλογερίδη καθώς η μουσική του παρουσία ήταν καταλυτική για τη μετέπειτα πορεία όχι μόνο της Σητειακής, αλλά και ολόκληρης της παραδοσιακής Κρητικής μουσικής.


I) Πρώτη περίοδος. Από το 1835-1905. To 1835 οριοθετείται η έναρξη της καταγραφής διότι από τότε έχομε στοιχεία για τους μουσικούς της Σητείας. Το 1905 είναι ο χρόνος επιστροφής του Ε. Καλογερίδη από τη Γαλλία και η έναρξη της μουσικής του επιρροής στους σύγχρονους με αυτών βιολάτορες και λυράρηδες. Αυτή την περίοδο παρατηρούμε και την ύπαρξη πολλών λυράρηδων, κάτι που δεν συνεχίστηκε τη δεύτερη περίοδο που επικράτησε σχεδόν αποκλειστικά το βιολί.
II) Δεύτερη περίοδος. Από το 1905 έως σήμερα
α. Την πρώτη περίοδο έχομε στοιχεία (εκτός από τον Καλογερίδη) για οκτώ μουσικούς:
  1. Μιχαήλ Καλομενόπουλος (1835-1920). Βιολάτορας με καταγωγή από το Λάστρο Σητείας.
  2. Εμμανουήλ Τερζάκης ή Τερζής (1836-1916). Λυράρης από το Λάστρο Σητείας.
  3. Ιωάννης Χατζηαντωνάκης ή Φοραδάρης (1870-1935). Δεξιοτέχνης της λύρας με καταγωγή από τη Ζήρο Σητείας. Δημιουργός πολλών Σητειακών κοντυλιών και βασική πηγή έμπνευσης του Ευστράτιου Καλογερίδη. Ο πατριάρχης των Σητειακών κοντυλιών.
  4. Μιχαήλ Περράκης ή Γεωργουλάκης (1870-1956). Λυράρης από την Τουρλωτή Σητείας.
  5. Ευστράτιος Καλογερίδης (1883-1960). Βιολάτορας από τη Σητεία. Η μεγαλύτερη μουσική φυσιογνωμία της Κρήτης στο βιολί. Με σπουδές στην Τουλών του Παρισιού (1903-1905), κατέγραψε μεγάλο μέρος του μουσικού του έργο σε παρτιτούρες που σώζονται στη Βικελαία βιβλιοθήκη Ηρακλείου. Υπήρξε διευθυντής της φιλαρμονικής του δήμου Ηρακλείου επί σειρά ετών. Η συμβολή του στη μουσική παράδοση της Ανατολικής Κρήτης ήταν καταλυτική διότι όχι μόνο κατέγραψε, διέσωσε και αναμόρφωσε παλαιές μελωδίες, αλλά ταυτόχρονα δημιούργησε καινούργιες μελωδίες, όπως οι κοντυλιές σε Φα maggiore και οι κοντυλιές σε Ντο maggiore. Οι κοντυλιές του Καλογερίδη και η αξεπέραστη τεχνική του στο παίξιμο του βιολιού, αποτέλεσαν σημείο αναφοράς, μέτρο σύγκρισης και προσπάθεια μίμησης όλων των μεταγενέστερων Κρητικών καλλιτεχνών της Ανατολικής Κρήτης.
  6. Γεώργιος Χαρκιολάκης ή Καλοχωριανός (1885-1963). Ονομαστός λυράρης από τη Ζήρο, μαθητής του Φοραδάρη.
  7. Γεώργιος Κωσταντουράκης ή Φυσέκας (1891-1970). Λυράρης από τη Λάστρο Σητείας.
  8. Ιωάννης Σολιδάκης ή Κυρλίμπας (1894-1977). Από τα Αχλάδια Σητείας ξεκίνησε με λύρα και στη συνέχεια στο βιολί, εξίσου καλός και με τα δυο όργανα, σύγχρονος του Καλογερίδη. Ξεχώρισε για την τεχνική του.
  9. Αντώνης Ψαρουδάκης- Καραντώνης (1897-1957), βιολάτορας από τη Σητεία.
                ΜΕΓΑ ΧΟΡΗΓΟΣ  TV                     
β. Την δεύτερη περίοδο είναι 22 μουσικοί:
  1. Ιωάννης Παπαχατζάκης ή Στραβογιαννιό (ήταν τυφλός) από το Σταυροχώρι Σητείας (1904-1997). Βιολάτορας που έμεινε ένα διάστημα στο Ηράκλειο κοντά στον Καλογερίδη για να μάθει τις κοντυλιές του. Ξεχώρισε για την τεχνική του.
  2. Ιωάννης Δερμιτζάκης (1907-1984), από τη Μαρωνιά Σητείας, ξεχώρισε διότι έπαιζε εξίσου καλά βιολί και λύρα, αφήνοντας πίσω του μεγάλη δισκογραφική δουλειά.
  3. Μιχαήλ Λιλιμπάκης (1908-1984), βιολάτορας από την Τουρλωτή Σητείας.
  4. Εμμανουήλ Περράκης ή Χαρκιάς (1910-2006), βιολάτορας από τους Τουρτούλους (Άγιος Γεώργιος) Σητείας.
  5. Νικόλαος Σολιδάκης (1911-1972), βιολάτορας από την Τουρλωτή Σητείας.
  6. Κωσταντίνος Κουρουπάκης (1911-1996), βιολάτορας από την Τουρλωτή Σητείας.
  7. Ιωάννης Μετζογιαννάκης (1912-2003), βιολάτορας από την Τουρλωτή Σητείας.
  8. Γεώργιος Διακάκης ή Λευκάρης (1912-2008). Ονομαστός λυράρης από το Σωτήρα Σητείας. Ξεχώρισε για την τεχνική του. Σύμφωνα με τον Ηλία Οικονομάκη ήταν ο τελευταίος της σειράς των ¨μεγάλων΄ Καλομενόπουλος – Φοραδάρης – Καλογερίδης-Λευκάρης
  9. Ιωάννης Βατσάκης (1913-1984), βιολάτορας από τη Σητεία.
  10. Φάνης Κουτσάκης (1915-1996), βιολάτορας από το Παλαίκαστρο Σητείας.
  11. Εμμανουήλ Σολιδάκης (1916-1984), βιολάτορας από την Τουρλωτή Σητείας.
  12. Κων/νος Ζερβάκης (1921), βιολάτορας από τη Μυρσίνη Σητείας.
  13. Νικόλαος Ρεμπελάκης (1922), παίζει λύρα και βιολί, από τα Αχλάδια Σητείας.
  14. Γεώργιος Παπαδάκης ή Σγουρός (1923-1984), βιολάτορας από την Τουρλωτή Σητείας.
  15. Αριστοτέλης Ζερβάκης (1924), βιολάτορας από τη Μυρσίνη Σητείας.
  16. Ιωάννης Ζερβάκης του Εμμανουήλ (1926), βιολάτορας από την Τουρλωτή Σητείας.
  17. Ιωάννης Ζερβάκης του Γεωργίου ή Καλοχριστιανάκης (1927), βιολάτορας από την Τουρλωτή Σητείας.
  18. Διόνυσος Γιαννακάκης (1928), βιολάτορας από το Χαμέζι Σητείας.
  19. Ηλίας Οικονομάκης (1929), βιολάτορας από τη Σητεία, με πλούσιο συγγραφικό έργο που αφορά την μελέτη, καταγραφή και διάσωση της μουσικής παράδοσης της Ανατολικής Κρήτης καθώς και η μελέτη του μουσικού έργου του Ευστράτιου Καλογερίδη. Τα βιβλία που έχει γράψει είναι:
    α) ανιχνεύοντας τους δρόμους της μουσικής παράδοσης- Ανατολική Κρήτη (Α έκδοση 2003 και Β έκδοση 2004),
    β) Γνωριμία με τη μουσική παράδοση της Ανατολικής Κρήτης, 2004,
    γ) Στρατής Καλογερίδης. Το μουσικό έργο του, 2004,
    δ) Μουσική παράδοση της Ανατολικής Κρήτης, 2005,
    ε) Ο αγώνας για τη μουσική παράδοση της Ανατολικής Κρήτης, 2008.
  20. Γεώργιος Τσαγκαράκης ή Κουτουνιός (1934-1993), βιολάτορας από την Τουρλωτή Σητείας.
  21. Εμμανουήλ Χριστοδουλάκης (1934), βιολάτορας από τη Σητεία.
  22. Εμμανουήλ Φραγκούλης (1945) από τη Σητεία, παίζει βιολί, κιθάρα και κλαρίνο.
                ΜΕΓΑ ΧΟΡΗΓΟΣ  TV                     

γ. Τρίτη περίοδος
  1. Γεώργιος Τσαντάκης (1962). Βιολάτορας από τη Δάφνη Σητείας, άξιος συνεχιστής της Σητειακής μουσικής παράδοσης στα χνάρια του Κυρλίμπα και του Καλογερίδη.
Από αυτή την καταγραφή των Σητειακών μουσικών, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι πριν το 1900 στην περιοχή της Σητείας το βασικό μουσικό όργανο ήταν η λύρα. Μετά το 1900 αρχίζει να εμφανίζεται παντού το βιολί, σχεδόν σαν αποκλειστικότητα. Αυτό πιθανόν να οφείλεται στον Ε. Καλογερίδη που το 1905 επέστρεψε από τη Γαλλία. Η εμφάνισή του στα παραδοσιακά μουσικά δρώμενα της επαρχίας Σητείας εκείνη την εποχή σίγουρα θα έκανε μεγάλη εντύπωση διότι η μουσική παιδεία που απέκτησε στη Γαλλία του επέτρεψαν να δείξει στον κόσμο τις δυνατότητες εκτέλεσης παραδοσιακής μουσικής από το βιολί.
Αγησίλαος Αλιγιζάκης


Η ΝΙΚΗ ΣΗΤΕΙΑΣ ιδρύθηκε το 1951 και είναι ένα από τα πιο ιστορικά σωματεία του Νομού Λασιθίου.
    Ένα σπουδαίο κεφάλαιο στην ιστορία του Λασιθιώτικου ποδοσφαίρου είναι η Νίκη μια ομάδα που αποτελεί το καμάρι της Σητείας με πολλές επιτυχίες στο παλμαρέ της και αξέχαστες στιγμές που έγραψαν ιστορία.
    Η Σητειακή ομάδα αποτελεί μια από τις παραδοσιακές δυνάμεις από τότε που ιδρύθηκε η ΕΠΣ Λασιθίου (1982) αλλά και παλαιότερα, έχοντας ανέκαθεν πρωταγωνιστικούς στόχους.
    Έχει αναδείξει καλούς ποδοσφαιριστές, οι οποίοι είτε πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στην ομάδα, είτε έφευγαν για να ζήσουν το δικό τους ποδοσφαιρικό όνειρο όπως ο Νίκος Πασσάς και ο Μανόλης Σπυριδάκης, οι οποίοι έφτασαν να αγωνίζονται και στην Α΄ εθνική με πολλές αξιώσεις.
    Στην μακρόχρονη ιστορία της η ΝΙΚΗ έχει λίγες αλλά σημαντικές διακρίσεις. Αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια Ε.Π.Σ. Ηρακλείου - Λασιθίου την περίοδο 1965-1966 , Α’ κατηγορίας Ε. Π. Σ. Λασιθίου τις περιόδους 1984 - 1985 και 1998-1999, Β’ κατηγορίας Ε.Π.Σ. Ηρακλείου - Λασιθίου την περίοδο 1972 -1973, Φιναλίστ Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Λασιθίου την περίοδο 2002-2003 , Φιναλίστ Σούπερ Καπ Ε.Π.Σ.Λ. την περίοδο 1999-2000 ενώ κατέκτησε το Κύπελλο Ήθους Ε.Π.Σ.Λ. την περίοδο 1984-1985.


ΠεριφέρειαΚρήτη
ΝομόςΆγιος Νικόλαος Λασιθίου(πρωτεύουσα)
ΔήμοςΔήμος Σητείας
Επίσημος πληθυσμόςδημ.κοινότητας 9.912
δήμου 18,318 (2011)
Υψόμετρο20 m
Ταχυδρομικός κώδικας723 00
Τηλεφωνικός κωδικός2843-
ΔήμαρχοςΘοδωρής Πατεράκης
Ιστότοποςhttp://www.sitia.gr

                ΜΕΓΑ ΧΟΡΗΓΟΣ  TV                     



1
Σητεία,  T.K.  723 00
(Δ.  Σητείας, Ν.  Λασιθίου)
Τηλ. : 2843020206
Κατηγορία: Καθαρισμού Είδη και Υλικά