ΧΙΟΝΑ ΣΗΤΕΙΑΣ

               MEGA XORHGOS   TV TABERNA Γ. Κουτσάκης Παραλία  Χιώνα , Παλαίκαστρο 


MEGA XORHGOS   TV TABERNA Γ. Κουτσάκης Παραλία  Χιώνα , Παλαίκαστρο Τηλ. 28430 61245
Όποιος ποφασίσει να πάει Κρήτη, πρέπει να την αγαπά ή τουλάχιστον να ξέρει πού πηγαίνει. Αν του αρέσουν οι πεδιάδες, τα ψηλά δένδρα, οι λίμνες, τα ποτάμια καμία σχέση. Η Κρήτη έχει ανοικτό ορίζοντα, γυμνές κορυφές, καθαρό ουρανό, αέρα που σου παίρνει τα μυαλά… και πηγές που πρέπει να τις ψάξεις.

 Αν αποζητάς να νιώσεις την καθαρότητα της ψυχής, του μυαλού, να ανοίξουν τα μάτια της ψυχής, τότε πήγαινε στην Κρήτη. Απόμακρα από τα τουριστικά μέρη, τα πολυτελή ξενοδοχεία και τα φώτα, σε απόμερα τόπους που τα επισκέπτονται μόνο ντόπιοι.

           Με καράβι είναι η φθηνότερη μετάβαση, ιδιαίτερα αν διαλέξετε ημερήσιο δρομολόγιο. Τα παλιά πλοία δίνουν τη δυνατότητα να είσαι όλη μέρα στα καταστρώματα και να ατενίζεις το απέραντο γαλάζιο σε αντίθεση με τα ταχύπλοα που λόγω της μεγάλης ταχύτητας δεν μπορείς να σταθείς έξω και κάθεσαι κλεισμένος.
MEGA XORHGOS   TV TABERNA Γ. Κουτσάκης Παραλία  Χιώνα , Παλαίκαστρο 
Τηλ. 28430 61245

 Από το πλοίο αρχίζει η χαλάρωση, δεν βιαζόμαστε, στην Κρήτη πάμε να περάσουμε καλά, δηλ να ευχαριστηθούμε την κάθε ώρα. Και το αεροπλάνο είναι οικονομική λύση φτάνει να έχετε εξασφαλίσει πρώιμα τα εισιτήρια. Η Κρήτη απαιτεί αυτοκίνητο, έχει μεγάλες αποστάσεις που γίνονται μεγαλύτερες από το παλιό οδικό δίκτυο με τις ατελείωτες στροφές.
Εμείς θα πάμε ανατολικά. Από το Ηράκλειο ξεκινά ένας δρόμος αρκετά καλός μέχρι τον Άγιο Νικόλαο, από εκεί προς Σητεία τα πράγματα…. αγριεύουν. Πολλές στροφές και αφιλόξενο τοπίο. Μην απογοητευτείτε…. Φτάνετε στη Σητεία, μια ήσυχη πόλη πυκνοκατοικημένη άναρχα, πολλές πολυκατοικίες, λίγα πάρκα και πράσινο, ένα ενετικό φρούριο, ένα αξιόλογο σε ευρήματα μουσείο, μια καλά αξιοποιημένη προκυμαία –λιμάνι για βόλτα και μαγαζιά με κρητικούς ουζομεζέδες, γλυκά... Εμείς προχωράμε αφήνοντας πίσω τη Σητεία για 16 χιλιόμετρα. Στη διασταύρωση που γράφει Ζάκρο στρίβουμε δεξιά σε ένα νεότευκτο δρόμο που οδηγεί στο Παλαίκαστρο, δηλ στη μινωική Κρήτη…


. Παντού στην περιοχή υπάρχουν διάσπαρτα μινωικά κτίσματα. Ακόμα και οι σημερινοί άνθρωποι έχουν χαρακτηριστικά προσώπου από τους μινωίτες... Σα χαρακτήρες είναι γελαστοί, πράοι, πρόσχαροι, καμία σχέση μα τους υπόλοιπους κρητικούς. Το Παλαίκαστρο που πήρε το όνομα του από το μινωικό κάστρο στο σημερινό λόφο Καστρί, είναι το μεγαλύτερο χωριό με κάτασπρα σπίτια γεμάτα γλάστρες, απέριττα λιτά κτισμένα με τα απαραίτητα αλουμινένια παράθυρα, με ελάχιστο πράσινο

. Μια πλατεία προέκταση της αυλής της εκκλησιάς, με λιγοστά μαγαζιά, ένα μπαρ, ένα εστιατόριο, μια ταβέρνα, ένα καφενείο, ένα καφέ, το σούπερ μάρκετ, ο φούρνος, πιο πέρα μια μοντέρνα creperi προσφέρουν όλα πολύ καλές υπηρεσίες και καλής ποιότητας φαγητό με χαμηλές τιμές. Ένα καλά εξοπλισμένο info center και το αξιόλογο λαογραφικό μουσείο συνθέτουν την καρδιά του χωριού.

 Από κει στενά διακλαδίζονται στο χωριό. Από την πλατεία ο δρόμος δεξιά οδηγεί στη Ζάκρο και ο άλλος αριστερά στις παραλίες.

 Το περίεργο είναι ότι σε αυτόν το ξερότοπο σχεδόν όλες οι παραλίες έχουν σκιά από τα αρμυρίκια, σε κάποιες από αυτές είναι μέσα στη θάλασσα τα δένδρα.
Δραστήριος τόσο ο πολιτιστικός σύλλογος όσο και ο πρώην δήμαρχος (αγνοώ τη σημερινή του ιδιότητα λόγω Καλλικράτη) οργανώνουν εκδηλώσεις στην αυλή του σχολείου και το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου. Σε αντίθεση από την υπόλοιπη Κρήτη εδώ οργανώνονται αλλιώς τα πανηγύρια. Κλείνεται η πλατεία, το εισιτήριο είναι για την κάλυψη των εξόδων του πολιτιστικού. Στρώνονται τραπέζια, ο καθένας μπορεί να καθίσει όπου θέλει. Όλα τα μαγαζιά παρέχουν το ίδιο ποιοτικό φαγητό, με τις ίδιες τιμές όλοι και δίχως αυξήσεις. 
Η μουσική είναι πληρωμένη από τον πολιτιστικό με αποτέλεσμα να μπορεί ο καθένας να σηκωθεί και να χορέψει, δίχως να πληρώνει τα όργανα και να κατοχυρώνει το χορό για την παρέα του και μόνο όπως γίνεται στην υπόλοιπη Κρήτη. Ούτε ακούγονται πυροβολισμοί. Ένιωσα μεγάλη συγκίνηση όταν είδα όλο το χωριό, μαζί με τους ξένους, πιασμένοι χέρι χέρι να πάλλονται στους ήχους του λαγούτου και του μαντολίνου σχηματίζοντας τη σπείρα όπως στο δίσκο της Φαιστού.
 Το τοπίο είναι λες σαρωμένο, καθαρές κορυφογραμμές, ευδιάκριτες οι γραμμές των ορεινών όγκων. Στα πεδινά ελαιόδεντρα, νάναι καλά οι επιδοτήσεις. Το καλοκαίρι φυσά βοριάς αλλά το καλοκαίρι του 2010 φυσούσε μόνο δυτικός ίσα για δροσιά. Από Παλαίκαστρο οι επιλογές για το πώς θα περάσει η μέρα είναι πολλές ανάλογα με τα γούστα του καθενός. Ξυπνάς το πρωί και μέλημα είναι ποια παραλία να διαλέξεις.
MEGA XORHGOS   TV TABERNA Γ. Κουτσάκης Παραλία  Χιώνα , Παλαίκαστρο 
Τηλ. 28430 61245

Μέσα από το χωριό στα αριστερά ξεκινά ένας δρόμος για τις υπέροχες παραλίες. Σε ευθεία σχεδόν από το χωριό φθάνεις σε ένα κολπίσκο, τη Χιόνα

, αμμουδιά με ζεστά νερά, σκιά από τα αρμυρίκια -ένα αρμυρίκι είναι μέσα στη θάλασσα- καμπίνες και νερό, δυο ταβέρνες πάνω στη θάλασσα με φρέσκο ψάρι, ένα νησάκι ...

 Ο κόσμος είναι ντόπιοι που εναλλάξ κάνουν μπάνιο δίχως να δημιουργείται συνωστισμός. Στα αριστερά πάνω στο λόφο Καστρί το μινωικό κάστρο, στα δεξιά στην περιοχή Ρουσόλακκος, ένας μινωικός οικισμός που πιθανόν από τις ενδείξεις να είναι μέρος ενός ακόμα μινωικού «ανακτόρου».

 Ψηλά στο λόφο δεξιά το μινωικό ιερό κορυφής του Πετσοφά. Η αμέσως μετά προς το Βορά παραλία είναι αυτή του Κουρεμένου. Μεγαλύτερος κόλπος, αμμουδιά με ξέρες, με μικρό λιμάνι, σκιά από δένδρα, εγκαταστάσεις για wind surfing στα δεξιά του κόλπου, καφέ και εστιατόρια. Εδώ συναντάς οικογένειες από ξένους θιασώτες της ιστιοσανίδας. Η παραλία Μαριδάτης, περίπου 4 χιλιόμετρα από το χωριό, είναι η πιο καθαρή απ όλες, με κροκάλες δηλ μεγάλα βότσαλα που έχει κατεβάσει ο χείμαρρος και πέτρες.
Πριν το Βάι ( 6 χιλ από Παλαίκαστρο) υπάρχει η διασταύρωση που οδηγεί στη Σητεία, πάνω σε αυτόν το δρόμο το ιστορικό καστρομονάστηρο Τοπλού με έντονα στοιχεία δυτικής αρχιτεκτονικής. Το μοναστήρι για την απόκρουση των πειρατών επί τουρκοκρατίας διέθεται κανόνι, τοπ στα τούρκικα. Αναπαλαιωμένο έχει μετατραπεί σε μοναστήρι- μουσείο. Διαρθρώνεται γύρω από εσωτερική αυλή με τρεις ορόφους και επάλξεις στρωμένη με μαύρο και άσπρο χοντρό χαλίκι.
Έξω από το μοναστήρι ένας αναπαλαιωμένος μύλος και ένα γλυπτό «σύνταγμα» αναφέρεται στους αγώνες των μοναχών. Πάμπλουτο με μεγάλη ισχύ ακόμα και σήμερα διαθέτει μεγάλη περιουσία και οινοποιείο. Το κρασί Τομπλού θα το βρείτε και στην Αθήνα σε επιλεγμένα μαγαζιά. Έχει εισιτήριο μόνο για τους ξένους.
      Η περιοχή γύρω από το Παλαίκαστρο συνίσταται για πεζοπορίες, αναρριχήσεις, ορειβασία, καταδύσεις και σπηλαιολογία. Ενδιαφέρον έχει και η χλωρίδα.

Διάσπαρτα υπάρχουν μικρά καταλύματα για όλα τα βαλάντια. Το πολύ διώροφα δεν προσβάλλουν το τοπίο. Καθαρά, με λουλούδια... Οικογενειακές επιχειρήσεις που τις διαχειρίζονται συνήθως οι παππούδες της οικογένειας. Η απουσία μεγάλων μονάδων λειτουργεί ευτυχώς αποτροπιαστικά στο μαζικό τουρισμό. Οικογένειες, ζευγάρια απολαμβάνουν τις διακοπές τους, μια Κρήτη όπως την θυμόμουν πριν τριάντα χρόνια. Δίχως διαφημίσεις, συνθήματα, σκουπίδια, μεγάφωνα στη διαπασών… Ελπίζω οι κάτοικοι να είναι συνειδητοί στις επιλογές τους και να κρατήσουν το ύφος του οικογενειακού τουρισμού.
MEGA XORHGOS   TV TABERNA Γ. Κουτσάκης Παραλία  Χιώνα , Παλαίκαστρο Τηλ. 28430 61245

http://sokatzou.blogspot.gr/2011/03/blog-post.html
Η Χιόνα (ή Χιώνα) βρίσκεται 91km ανατολικά από τον Άγιο Νικόλαο και 21km ανατολικά από τη Σητεία, 2km ανατολικά από το Παλαίκαστρο.
Είναι μια όμορφη παραλία με ψιλή άμμο και ήρεμα ρηχά νερά, ιδανική για μικρά παιδιά και αρκετά μεγάλη σε μήκος. Εδώ μπορείτε να χαλαρώσετε απόλυτα, εδικά αν συνδυάσετε το κολύμπι σας με το φαγητό στις πασίγνωστες για την κακκαβιά τους ψαροταβέρνες της Χιόνας (στου Μπάτη και στου Αμανάκη). Η παραλία (κοντά στις ταβέρνες) είναι αρκετά οργανωμένη και υπάρχουν μερικά δωμάτια τριγύρω. Κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν αλμυρίκια που προσφέρουν σκιά, ενώ ο αέρας συνήθως είναι πολύ δυνατός.
Ανατολικά της παραλίας σχηματίζονται πολλοί μικροί κόλποι, όπου μπορείτε να βρείτε ένα πιο απομονωμένο μέρος να κολυμπήσετε, ακόμη και γυμνοί. Η πρώτη μεγάλη αμμουδιά ακριβώς δίπλα στη Χιώνα ονομάζεταιΜπονταλάκι (δλδ μικρό ρέμα) και είναι από τα ωραιότερα σημεία στην περιοχή. Στη συνέχεια υπάρχουν κι άλλοι πολλοί συνεχόμενοι κολπίσκοι με βότσαλο προσβάσιμοι με κακό χωματόδρομο.

 Ο προτελευταίος κόλπος, οΠηλός στην ομώνυμη περιοχή, σχηματίζεται μέσα σε αργιλώδες έδαφος. Τελευταία παραλία, όπου σταματάει ο χωματόδρομος της περιοχής, είναι ταΣκαριά. Εδώ υπάρχει μια μάντρα βοσκού, ενώ τα ρεύματα φέρνουν αρκετά σκουπίδια.

Απέναντι από τη Χιόνα θα δείτε τα νησάκια Γράντες, ενώ νότια του οικισμού μπορείτε να επισκεφτείτε το Μινωϊκό λιμάνι και οικισμό στη θέση Ρουσσόλακκος. (δίπλα ακριβώς στη Χιώνα) Τέλος, 1km βόρεια της Χιόνας ξεδιπλώνεται η παραλία του Κουρεμένου, πασίγνωστη στους λάτρεις του windsurfing. Επίσης, μπορείτε να ανεβείτε στον λόφο του Καστριού, στο δυτικό τέρμα της παραλίας, όπου θα συναντήσετε τα ερείπια ενός παλιού φρουρίου και θα αγναντεύσετε την απέραντη θάλασσα
Πληροφορίες για την παραλία Χιόνα
Η Χιόνα βρίσκεται 21 χλμ ανατολικά από τη Σητεία και 3 χλμ νοτιοανατολικά από το Παλαίκαστρο. 

Πρόκειται για μια πανέμορφη, αμμώδη παραλία με γαλαζοπράσινα νερά! Δίπλα ακριβώς από την παραλία υπάρχουν μικροί κολπίσκοι, σχετικά απομονωμένοι, όπου μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας ακόμη πιο ήρεμα και αν θέλετε να κάνετε γυμνισμό. Η παραλία της Χιόνας είναι πολύ γνωστή για το πεντανόστιμο 
MEGA XORHGOS   TV TABERNA Γ. Κουτσάκης Παραλία  Χιώνα , Παλαίκαστρο Τηλ. 28430 61245
φαγητό της που θα βρείτε Αν επιλέξετε την πολύ γνωστή ψαροταβέρνα ¨Ο ΜΠΑΤΗΣ¨ στην παραλία της Χιώνας θα βρεθείτε σε ένα πολύ όμορφο και ζεστό περιβάλλον που θα σας μαγέψει . http://www.2811.gr/beaches/%CE%A7%CE%B9%CF%8C%CE%BD%CE%B1
Η ονομασία Χιόνα δεν έχει καμία σχέση με το χιόνι. Αντιθέτως, προέρχεται από τη χιόνα που δεν ηταν άλλο από τη χαρουπαποθήκη. Πράγματι, ολόκληρη η περιοχή εξαρτιόταν πολύ από το εμπόριο χαρουπιών, τα οποία στιβάζονταν στις χιόνες πριν μεταφερθούν με πλοία.
 Η ψαροταβέρνα του Γ. Κουτσάκη εκτός από νόστιμα φρέσκα ψάρια, θαλασσινά και Κακαβιά  μπορείτε να απολαύσετε παραδοσιακή Κρητική κουζίνα αλλά και γευστικότατα φαγητά της ώρας.
MEGA XORHGOS   TV TABERNA Γ. Κουτσάκης
Παραλία  Χιώνα , Παλαίκαστρο Τηλ. 28430 61245