ΣΗΤΕΙΑ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

- Vitasana, Γιώργος Μπαγορδάκης,
Ορθοπεδικά είδη - Ειδη γυμναστηρίου
Μιχ. Καταπότη 6 – Σητεία, ΤΗΛ. 28430-22230
        MEGA XORHGOS TV



- Vitasana, Γιώργος Μπαγορδάκης,
Ορθοπεδικά είδη - Ειδη γυμναστηρίου
Μιχ. Καταπότη 6 – Σητεία, ΤΗΛ. 28430-22230






- Vitasana, Γιώργος Μπαγορδάκης,
Ορθοπεδικά είδη - Ειδη γυμναστηρίου
Μιχ. Καταπότη 6 – Σητεία, ΤΗΛ. 28430-22230
                      MEGA XORHGOS TV


ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ
Μυϊκές θλάσεις
Οι μυϊκές θλάσεις μπορούν να συμβούν σε ανθρώπους που έχουν υπέρμετρο ενθουσιασμό και υποτιμούν την κούραση. Μυϊκή θλάση καλείται η ρήξη μερικών μυϊκών ινών που ως αποτέλεσμα έχει την δημιουργία αιματώματος. Ο πόνος είναι άμεσος και έντονος στην παραμικρή κίνηση. Οι μυϊκές θλάσεις εντοπίζονται συχνότερα στους προσαγωγούς, στους μυς του μηρού και της κνήμης και στους μύς των άνω άκρων . Οι θλάσεις κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες, 1ου, 2ου, 3ου βαθμού.
Πρέπει να αποφεύγονται τα εξής:



  1. Αποφύγετε τις ζεστές κομπρέσες γιατί επιδεινώνουν τον πόνο και το αιμάτωμα και προκαλούν οίδημα στην περιοχή της θλάσης.
  2. Αποφύγετε τις θερμαντικές αλοιφές οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν επιδείνωση της μυϊκής θλάσης καθώς και έγκαυμα αν τις εφαρμόσουμε σε μεγάλη ποσότητα.
  3. Αποφύγετε την επίδεση με ελαστικό επίδεσμο.


Πρέπει να γίνουν τα εξής:
  1. Ξαπλώστε το άτομο που έχει υποστεί την μυϊκή θλάση σε αναπαυτική θέση και τοποθετήστε μια σακούλα με πάγο τυλιγμένη σε μία πετσέτα η οποία έχει αποιδηματική δράση και χαρίζει μία αίσθηση ανακούφισης.
  2. Τοποθετήστε αρκετές φορές την ημέρα παγοκύστη ώστε να μειωθεί το οίδημα.
  3. Η εκτίμηση από τον ειδικό ιατρό είναι απαραίτητη για την γρήγορη αποθεραπεία από τον τραυματισμό ο οποίος θα μας προτείνει αντιφλεγμονώδη θεραπεία και ξεκούραση.


ΔιαστρέμματαΔιάστρεμμα καλείται η βλάβη της άρθρωσης που έχει δημιουργηθεί από μια απότομη κίνηση. Συχνότερα διαστρέμματα εμφανίζονται στην περιοχή της ποδιοκνημικής άρθρωσης. Στην αρχή ο πόνος είναι έντονος με μικρή διάρκεια και στην συνέχεια παρατεταμένος με μικρότερη ένταση και οίδημα της περιοχής.
Πρέπει να αποφεύγονται τα εξής:
  1. Αποφεύγετε να στέκεστε σε όρθια θέση γιατί ο πόνος γίνεται έντονος και προκαλείται οίδημα στην περιοχή εάν ο τραυματισμός είναι στο πόδι.
  2. Αποφεύγετε τα ζεστά επιθέματα ή τις θερμαντικές αλοιφές που ζεσταίνουν την περιοχή του τραυματισμού και επιδεινώνουν το οίδημα.
  3. Μην προκαλείτε απότομες κινήσεις ή πίεση στην τραυματισμένη περιοχή.
Πρέπει να γίνουν τα εξής:

  • Τοποθετήστε παγοκύστη στην άρθρωση ή βάλτε το άκρο που έχει υποστεί την κάκωση κάτω από παγωμένο νερό.
  • Εάν ο πόνος είναι ανυπόφορος, πάρτε κάποιο παυσίπονο.
  • Εφαρμόστε ελαστική επίδεση με ήπια πίεση ειδικά αν η περιοχή είναι πρησμένη
  • Τοποθετήστε το μέλος που έχει υποστεί το διάστρεμμα σε υψηλότερο επίπεδο από την οριζόντια θέση του σώματος.
  • Αναζητήστε ιατρική βοήθεια για περαιτέρω κλινικοεργαστηριακό έλεγχο.
Κατάγματα
Κάταγμα καλείται η διακοπή, μερική ή ολική, της συνέχειας του οστού.
Πρέπει να αποφεύγονται τα εξής:




  1. Οι άσκοπες μετακινήσεις
  2. Μην προσπαθείτε να κουνήσετε το μέλος που έχει υποστεί χτύπημα ιδιαίτερα εάν είναι στον αυχένα ή στην σπονδυλική στήλη
  3. Μην χρησιμοποιείτε ζεστά επιθέματα ή ισχυρή επίδεση με επιδέσμους.
  4. Αν το κάταγμα είναι στο άνω άκρο και φοράτε δαχτυλίδια ή ρολόι, βγάλτε τα αμέσως γιατί στην περιοχή θα αναπτυχθεί οίδημα που μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην κυκλοφορία του αίματος.
  5. Αποφύγετε το φαγητό ή την λήψη υγρών, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα σε περίπτωση χορήγησης γενικής αναισθησίας στο νοσοκομείο
Πρέπει να γίνουν τα εξής:
  • Τοποθετήστε πάνω από την περιοχή του κατάγματος μια σακούλα με πάγο ή παγοκύστη.
  • Αν ο πόνος είναι ανυπόφορος, πάρτε ένα παυσίπονο
  • Ακινητοποιήστε το μέλος που έχει πάθει κάκωση με έναν ελαστικό επίδεσμο ή ένα πρόχειρο νάρθηκα ώστε να περιοριστεί το οίδημα και να μην επιδεινωθεί η κατάσταση του κατάγματος.
  • Επισκεφθείτε το εφημερεύον νοσοκομείο για περεταίρω κλινικοεργαστηριακό έλεγχο και αντιμετώπιση.

VITASANA
 Γ. ΜΠΑΓΟΡΔΑΚΗΣ
Πρώτες Βοήθειες 
Οι πιο σύγχρονες οδηγίες για την παροχή πρώτων βοηθειών, με ξεκάθαρη και αναλυτική καθοδήγηση βήμα προς βήμα





Η ρινορραγία είναι µια πολύ συχνή κατάσταση, η οποία, ωστόσο, µπορεί να ανησυχήσει τον πάσχοντα, ειδικά εάν η απώλεια αίµατος είναι µεγάλη. Η συνηθέστερη αιτία ρινορραγίας είναι ο τραυµατισµός των αγγείων της µύτης, είτε από φύσηµα της µύτης, είτε από εξωτερικούς χειρισµούς.
  • Αιµορραγία από το αυτί είναι δυνατόν να προκληθεί από τραυµατισµό που προκάλεσε ρήξη τυµπάνου. Απώλεια αίµατος από το αυτί. Εάν η αιτιολογία της αιµορραγίας είναι η ρήξη τυµπάνου, ο πάσχων θα παραπονεθεί για έντονο πόνο στο αυτί σε συνδυασµό µε πονοκέφαλο και ελάττωση της ακοής.

    • Αντιµετώπιση ανοικτών καταγµάτων
      Τα κατάγµατα των οστών είναι µια κατάσταση που είναι δυνατόν να συναντήσετε σε περίπτωση τροχαίου ατυχήµατος, αλλά δεν είναι σπάνια σε ειδικές κατηγορίες ανθρώπων, όπως στα παιδιά και στους ηλικιωµένους. Διακρίνουµε δύο κατηγορίες καταγµάτων: Τα ανοικτά κατάγµατα, όπου το άκρο του σπασµένου οστού διαπερνά την επιδερµίδα και τα κλειστά κατάγµατα όπου δεν τη διαπερνά.





    Στην περίπτωση αυτή το σπασµένο άκρο του οστού δε γίνεται αντιληπτό, καθώς δε διαπερνά την επιδερµίδα. Ωστόσο, µπορείτε να παρατηρήσετε 
    παραµόρφωση, πρήξιµο, κοκκίνισµα ή µελάνιασµα. Συνήθως υπάρχει έντονος πόνος που συνοδεύει το κάταγµα. Ουσιαστικά, το µόνο που επιβάλλεται να κάνετε είναι να µεριµνήσετε για την ακινητοποίηση του πάσχοντα µέχρι να φτάσει η ιατρική βοήθεια.






  • Δάγκωµα φιδιού
    Δαγκώµατα φιδιού είναι δυνατό να συµβούν κατά κύριο λόγο στην ύπαιθρο, αλλά σπάνια είναι πολύ επικίνδυνα. Παρόλα αυτά, σε µεγάλο µέρος του πληθυσµού κυριαρχούν λανθασµένες πεποιθήσεις σχετικά µε την αντιµετώπιση ενός δαγκώµατος από φίδι οι οποίες είναι δυνατό να προκαλέσουν τελικά µεγαλύτερη βλάβη.

  • Δαγκώµατα φιδιού είναι δυνατό να συµβούν κατά κύριο λόγο στην ύπαιθρο, αλλά σπάνια είναι πολύ επικίνδυνα. Παρόλα αυτά, σε µεγάλο µέρος του πληθυσµού κυριαρχούν λανθασµένες πεποιθήσεις σχετικά µε την αντιµετώπιση ενός δαγκώµατος από φίδι οι οποίες είναι δυνατό να προκαλέσουν τελικά µεγαλύτερη βλάβη.







  • Δαγκώµατα
    Εξαιτίας του µεγάλου αριθµού των αδέσποτων ζώων, τα δαγκώµατα από αυτά αποτελούν πάντα µια πιθανότητα. Εκτός από το σοβαρό τραυµατισµό που µπορεί να προκληθεί από ένα µεγαλόσωµο ζώο, ακόµη και το δάγκωµα ενός µικρού ζώου κρύβει τον κίνδυνο της µόλυνσης ή της µετάδοσης κάποιας ασθένειας όπως λύσσας, τετάνου ή ηπατίτιδας.







  • Δηλητήρια που έχουν καταποθεί-Φάρμακα
    Οι δηλητηριάσεις από διάφορες χηµικές ουσίες που φυλάσσονται για ειδικές χρήσεις, καθώς και οι δηλητηριάσεις από φάρµακα λόγω υπερβολικής δόσης, αποτελούν ένα συχνό φαινόµενο, κυρίως στις µικρότερες ηλικίες. Ξαπλώστε τον πάσχοντα και ελέγξτε την αναπνοή και το σφυγµό του. Να είστε έτοιµοι να ξεκινήσετε ΚΑΑ εάν χρειαστεί.



  • Διάσειση
    Διάσειση είναι ο τραυµατισµός του εγκεφάλου µετά από βίαιη πρόσκρουσή του στα τοιχώµατα του κρανίου. Αποτελεί συχνή κατάσταση σε τροχαία ατυχήµατα και είναι δυνατόν να υποκρύπτει κάταγµα του κρανίου ή τραυµατισµό του αυχένα και γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή.



  • Εγκεφαλικό επεισόδιο
    Το εγκεφαλικό επεισόδιο οφείλεται στην απότοµη απόφραξη µιας αρτηρίας που δίνει αίµα σε µια περιοχή του εγκεφάλου. Εµφανίζονται συχνότερα στις µεγαλύτερες ηλικίες και µπορεί να είναι θανατηφόρα εάν είναι µεγάλα, αλλά µπορεί να υπάρξει και πλήρης αποκατάσταση εάν είναι πιο περιορισµένα.




  • Εισπνοή δηλητηριωδών αερίων
    >Η εισπνοή αερίων ή καπνού εκτός από το ότι πολλές φορές είναι θανατηφόρα, μπορεί να προκαλέσει ασφυξία επειδή οι πνεύμονες δεν τροφοδοτούνται με...



  • Ελαφρά εγκαύματα
    Ελαφρά επιφανειακά εγκαύµατα συµβαίνουν συχνά και ιδιαίτερα στα µικρά παιδιά.Η αντιµετώπισή τους είναι απλή και γενικά δεν εµπνέουν ανησυχία.



  • Εξαρθρώσεις άνω και κάτω άκρων
    Τα πιο συνηθισμένα σημεία εξάρθρωσης είναι ο ώμος, ο αγκώνας, το άκρο της κλείδας και ο γοφός. Χαρακτηρίζονται από έντονο πόνο και σαφή...











Χρήσιμα Άρθρα


1) ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ 

α) Πρώτες Βοήθειες
» Οδηγός πρώτων βοηθειών
» Φαρμακείο πρώτων βοηθειών


β) Αθλητιατρική - Αθλητική Ιατρική
» Επαγγελματική πυγμαχία=εγκεφαλική βλάβη; Το αιώνιο ερώτημα...
» Λιποθυμικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια αθλητικών εκδηλώσεων
» Σακχαρώδης διαβήτης και άθληση
» Βρογχικό άσθμα στην άσκηση



γ) Ορθοπεδική
» Διάστρεμμα ποδοκνημικής

» Οξεία οσφυαλγία
» Δηλαδή γιατρέ είναι σπάσιμο, κάταγμα ή ράγισμα;
» Eξάρθρημα ώμου
δ) Χειρουργική

ι) Ωτορινολαριγγολογία
5) ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ