ΣΗΤΕΙΑ ΚΑΤΩ ΖΑΚΡΟΣ

                                       ΚΑΤΩ  ΖΑΚΡΟΣ TV  MEGA  XORHGOS TABERNA GLAROS    



ΚΑΤΩ ΖΑΚΡΟΣ TV  MEGA  XORHGOS TABERNA GLAROS    THL 2843024953       
TAVERN GLAROS
Our restaurant offers a wide variety of dishes always with respect to tradition.You will find delicious appetizersmade by our pure materials of our production. We also have fresh seafood and exclusively delicious gyros withchicken or pork. For your enjoyment the above you can accompany with local raki, cold beer and ouzo next to the sea. We are open all year to serve you with responsibility and respect for the customer, with affordable prices.
We will be glad to meet you. George, Christina.

Tavern Glaros
Kato Zakros, Crete, Greece





ΤΑΒΕΡΝΑ ΓΛΑΡΟΣ
Η ταβέρνα μας διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων πάντα με σεβασμό στη παράδοση.Σε μας θα βρείτε νοστιμότατους μεζέδες με αγνά δικά μας υλικά παραγωγή μας. Επίσης διαθέτουμε φρέσκα θαλασσινά και αποκλειστικά νοστιμότατο γύρο κοτόπουλο ή χοιρινό.


 Για την δική σας απόλαυση τα παραπάνω μπορείτε να τα συνοδέψετε με ντόπια ρακί,

 παγωμένες μπύρες και ουζάκι δίπλα στο κύμα. Είμαστε ανοιχτά όλο το χρόνο για να σας εξυπηρετήσουμε με υπευθυνότητα και σεβασμό στο πελάτη, με προσιτές τιμές.
Θα χαρούμε να σας γνωρίσουμε από κοντά. Γιώργος, Χριστίνα.

Ταβέρνα γλάρος

Κάτω Ζάκρος Σητείας Λασιθίου
ΚΑΤΩ ΖΑΚΡΟΣ TV  MEGA  XORHGOS TABERNA GLAROS    THL 2843024953       

Απαράμμιλη ομορφιά στη Νοτιοανατολική Κρήτη
Μακριά από τις υπεραναπτυγμένες τουριστικά περιοχές της Κρήτης, στο ανατολικότερο άκρο της, η Κάτω Ζάκρος διαθέτει, εκτός από τα ερείπια ενός σημαντικού μινωικού ανακτόρου, όμορφες παραλίες και εξαιρετικές πεζοπορικές διαδρομές

Η Ζάκρος και το επίνειό της, η Κάτω Ζάκρος, βρίσκονται στο νοτιοανατολικό άκρο της Κρήτης και απέχουν τρεις ώρες περίπου με το αυτοκίνητο από το Ηράκλειο ή 40 λεπτά περίπου από τη Σητεία. Για χάρη τους δίνεται η ευκαιρία στον ταξιδιώτη να διαπιστώσει πόσο μεγάλη και ανεξάντλητη είναι η Κρήτη, ενώ αν τυγχάνει να ασχολείται με την πεζοπορία, με έκπληξη θα διαπιστώσει ότι έφτασε στο σημείο όπου τελειώνει το περίφημο ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 που ξεκινά από τα Πυρηναία Όρη και διασχίζοντας Γαλλία, Ελβετία, Αυστρία, Γερμανία, Ουγγαρία και Βουλγαρία φτάνει στην ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι την Πελοπόννησο για να καταλήξει στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην Κάτω Ζάκρο.






ΚΑΤΩ ΖΑΚΡΟΣ TV  MEGA  XORHGOS TABERNA GLAROS    THL 2843024953       


Γνωριμία με τον τόπο
Η Ζάκρος και η Κάτω Ζάκρος υπάγονται στο Δήμο Ιτάνου, έναν από τους ανατολικότερους δήμους του νομού Λασιθίου.


Όλοι σχεδόν οι άνθρωποι ασχολούνται με τη γεωργία και συγκεκριμένα με την παραγωγή καθώς τα τελευταία χρόνια και με την εξαγωγή λαδιού.


 Εδώ, σε τούτη την απομακρυσμένη μα ολοζώντανη και αυτάρκη γωνιά της Κρήτης, θα γνωρίσετε ανθρώπους που ασχολούνται με την καλλιέργεια της γης και θα γευθείτε εξαιρετικής ποιότητας φρούτα και λαχανικά, αλλά και ένα από τα καλύτερα λάδια της Κρήτης. "Ποιότητα που οφείλεται τόσο στη μορφολογία του εδάφους όσο και στο νερό που ποτίζονται τα 250.000 και πλέον ελαιόδεντρα, με φυσική ροή από τις πηγές που βρίσκονται πάνω από το χωριό".




Ευλογημένος τόπος. Όχι μόνο δεν έδιωξε τους ανθρώπους του, αλλά τους κράτησε και τους απασχολεί κατά κύριο λόγω στη γη τους. Αυτό, βέβαια, συνέβη και για ένα επιπλέον λόγω που έκανε την Κάτω Ζάκρο γνωστή στα πέρατα του κόσμου, χωρίς να επιτρέψει ωστόσο στη βιομηχανία του τουρισμού να πραγματοποιήσει καταστροφικό πέρασμα από εδώ είναι η εύρεση του Μινωικού Ανακτόρου της Κάτω Ζάκρου.



Αφήνοντας τη γραφική και καταπράσινη για τα δεδομένα της νοτιοανατολικής Κρήτης Ζάκρο, χτισμένη σε υψόμετρο 160 μέτρων και συνεχίζοντας στο δρόμο για 7 περίπου χιλιόμετρα με κατεύθυνση προς τη θάλασσα, μια μεγάλη στροφή αφήνει πίσω της τα βουνά και αγκαλιάζει τα καταγάλανα νερά. Εκεί κάπου η Ανατολή συναντά το Νότο. Κι εκεί κάπου αρχίζει να αχνοφαίνεται ο γραφικός όρμος της Κάτω Ζάκρου. Με μια μεγάλη και δυο μικρότερες πεντακάθαρες παραλίες, με τα πετραδάκια να 


εναλλάσσονται με την ψιλή άμμο, τούτος ο οικισμός μοιάζει να βρίσκεται κοντά στον παράδεισο. Ο παράδεισος της Κάτω Ζάκρου, όμως, είναι κάπως διαφορετικός απ' ό, τι έχουμε συνήθως κατά στο μυαλό μας. Μια όμορφη παραλία και καλό φαγητό μπορεί να βρει κανείς σε ολόκληρη την Κρήτη, χωρίς να διανύσει τόσα και τόσα χιλιόμετρα στους επαρχιακούς δρόμους της ανατολικής της πλευράς. Η Κάτω Ζάκρος όμως δεν προσφέρει μόνο αυτό...


ΤΟ ΜΙΝΩΙΚΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΖΑΚΡΟΥ


Εδώ ανασκάφτηκε το 4ο μινωικό ανάκτορο της Κρήτης και το οποίο είναι το μοναδικό που βρέθηκε ασύλητο. Κτίστηκε περίπου το 1600 π.χ αποτελούνταν από 180 διαμερίσματα και είχε έκταση 8.000 τετραγωνικά μέτρα. Τις ανασκαφές στον χώρο άρχισε ο D. G. Hogarth αλλά ο κύριος ανασκαφέας του ανακτόρου είναι ο καθηγητής Πλάτων. Το ανάκτορο της Αρχαίας Ζάκρου είναι μικρότερο από τα υπόλοιπα ανάκτορα αλλά έχει παρόμοια διάταξη με τα ανάκτορα της Κνωσού και της Φαιστού. Έχει κεντρική αυλή (πλακόστρωτη) γύρω από την οποία αναπτύσσεται το οικοδόμημα με λαβυρινθώδη διάταξη, με τρεις δυτικές εισόδους και μια κύρια είσοδο στην οποία υπάρχει και βωμός.



 Στην δυτική πλευρά του ανακτόρου υπάρχουν τα δωμάτια των αξιωματούχων ενώ στην βόρεια πλευρά υπήρχαν αίθουσες συμποσίων, οι φωταγωγοί ενώ στην ίδια πλευρά βρέθηκαν μεγάλες λεκάνες οι οποίες είχαν λατρευτικό χαρακτήρα.
 Τα κυρίως διαμερίσματα και τα διάφορα εργαστήρια βρισκόταν στην ανατολική και νότια πλευρά αντίστοιχα. Η τοποθεσία του ανακτόρου είχε μεγάλη σημασία γιατί στην περιοχή που ήταν κτισμένο μπορούσε να εμπορεύεται με την Ανατολή καθώς επίσης και με τα άλλα ανάκτορα του νησιού.



Στον χώρο βρέθηκαν και πολλά αγγεία τα οποία βρισκόταν μέσα στο θησαυροφυλάκιο του ανακτόρου. Επίσης ανάμεσα στα τόσα ενδιαφέροντα ευρήματα ξεχωρίζουν μεγάλα ξίφη με φύλλα χρυσού, ελεφαντόδοντα, χάλκινα διακοσμητικά από την Κύπρο και ένας αμφορέας με παράσταση ενός ιερού κορυφής και αγριμιών. Πολλά από τα ευρήματα αυτά βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.
ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ
Το Φαράγγι των Νεκρών είναι από τα πιο ενδιαφέροντα φαράγγια της Κρήτης και βρίσκεται στο τέλος του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4, ξεκινά από τον οικισμό Πάνω Ζάκρος και καταλήγει στην παραλία της Κάτω Ζάκρου. Η ονομασία "Φαράγγι των Νεκρών" δόθηκε εξ αιτίας των πολλών Μινωικών τάφων που βρέθηκαν σε σπήλαια του στις απόκρημνες πλευρές του, τα οποία είναι ορατά κατά την περιήγηση, όπως και οι διάφοροι γεωλογικοί σχηματισμοί που ως έργα τέχνης δημιουργούν ένα φανταστικό σκηνικό. 

ΚΑΤΩ ΖΑΚΡΟΣ TV  MEGA  XORHGOS TABERNA GLAROS    THL 2843024953       

Το φαράγγι σφύζει από ζωή και λόγω του φυσικού του κάλλους οι Μινωίτες πίστευαν πως ενταφιαζόμενοι εκεί, θα συνέχιζαν την μεταθανάτιο ζωή τους σ' αυτόν τον χώρο. Είναι βατό και στην χειμερινή και στην θερινή περίοδο, στο τέλος της διαδρομής του, λίγο πριν από την έξοδο στον κάμπο της Κάτω Ζάκρου, έχουν δημιουργηθεί πεδία αναρρίχησης για όσους αγαπούν τα σπορ.
ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ "ΠΕΛΕΚΗΤΑ"
Ιδιαίτερη μνεία αξίζει και στο Σπήλαιο των Πελεκητών, ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Κρήτης.Βρίσκεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από την Κάτω Ζάκρο και μπορεί να το επισκεφθεί κανείς με τα πόδια ή με κάποιο μικρό σκάφος. Έχει μήκος 310 μέτρα, στο τέρμα του υπάρχει μια μικρή λίμνη με νερό και σε ανασκαφές που έγιναν στο εσωτερικό του, βρέθηκαν ανθρώπινοι σκελετοί καθώς και ίχνη κατοίκησης από τη νεολιθική εποχή. Κοντά στο σπήλαιο υπάρχει αρχαίο λατομείο πωρόλιθου (πορώδης μαλακή πέτρα) και λόγω του πελεκητού αυτού βράχου πήρε και το όνομα του. Απ' αυτόν τον πωρόλιθο έχουν κτισθεί οι τοίχοι της αυλής του Μινωικού ανακτόρου.
Η ΣΠΗΛΙΑΡΑ
Η "Σπηλιάρα" ένα άλλο σπήλαιο στην βορεινή πλευρά του κάμπου της Κάτω Ζάκρου, ήταν το ιερό σπήλαιο των Μινωιτών και σίγουρα θα θελήσετε να το επισκεφθείτε.

Με το αυτοκίνητό σας ή και πεζή για τους τολμηρούς, μπορείτε να ανεβείτε στη Ζάκρο από τον παλιό δρόμο που ένωνε τα δυο χωριά πριν από το 1985 που κατασκευάστηκε ο νέος. Πρόκειται για χωματόδρομο σε καλή κατάσταση, ο οποίος σε σημεία του κινείται στο χείλος του φαραγγιού, προσφέροντας μεγαλειώδη θέα. Και συνεχίζοντας τη βόλτα σας, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τις πηγές της Ζάκρου, αφήνοντας για λίγο την άγρια ομορφιά της Κάτω Ζάκρου και παίρνοντας μια ανάσα δροσιάς ανάμεσα στα πλατάνια που σκιάζουν τις πηγές.


Τελικά, εκτός από την μαγεία του τοπίου, της θάλασσας και του ήλιου όλους τους μήνες του χρόνου, η Κάτω Ζάκρος αξίζει τα χιλιόμετρα που θα διανύσετε, ακόμα και αν απλώς επιθυμείτε να χαλαρώσετε σε μια όμορφη παραλία της Κρήτης, χωρίς πολύ κόσμο και κυρίως χωρίς να νιώσετε τουρίστας. Άλλωστε, αν όχι αμέσως, πολύ σύντομα θα γνωριστείτε με τους ντόπιους και θα μπείτε κι εσείς στην παρέα τους. Το μπάνιο στα κρυστάλλινα νερά, η φύση και ο παλιός πολιτισμός της Κρήτης, σας περιμένουν. Καλώς ήρθατε!



ΠΛΗΣΙΟΝ
Περίπου 8 χλμ. νότια είναι ο Ξερόκαμπος, μια από τις ομορφότερες παραλίες με άμμο, όπου τον Σεπτέμβριο ανθίζουν τα άσπρα κρινάκια της θάλασσας,

ένα σπάνιο είδος φυτού. Βόρια, περίπου 40 λεπτά με το αυτοκίνητο, είναι η παραλία του Βάϊ, με το εντυπωσιακό και μοναδικό σε είδος φοινικόδασος. Πολύ κοντά σε ερημικό τόπο βρίσκεται το μοναστήρι Τοπλού (Παναγία Ακρωτηριανή), ένα σημαντικό ιστορικό μνημείο που έπαιξε καθοριστικό ρολό στην αντίσταση εναντίον των Βενετών και των Τούρκων. Η μικρή εκκλησιά με παλιές, μεγάλης αξίας εικόνες και μια ιστορική έκθεση αξίζουν μια επίσκεψη.

Αν θέλετε λοιπόν να γνωρίσετε την πραγματική Ελλάδα ελάτε στη Κάτω Ζάκρο, είναι το σωστό μέρος

.ΚΑΤΩ ΖΑΚΡΟΣ TV  MEGA  XORHGOS TABERNA GLAROS    THL 2843024953       NEROULIDIS    GEORGE



ΚΑΤΩ ΖΑΚΡΟΣ TV  MEGA  XORHGOS TABERNA GLAROS    THL 2843024953